www.newsbuzau.ro O ALTFEL DE PRESA!

ORICINE PENTRU ALTII, ACELASI PENTRU CEI CARE MA STIU!

CINE NU STIE CINE ESTE, DE UNDE VINE SI INCOTRO MERGE, ESTE UN NIMENI CARE VINE DE NICAIERI, SI SE INDREAPTA SPRE NICIUNDE, ADICA UN NIMENI ENORM!!!

Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 20 august 2008

Galceava Diasporei cu Exilul

Galceava Diasporei cu Exilul
(Romani, vi se pregateste ceva!!!)


Motto: “ Fie-va dor de-a pururi
De umbra lor curate
De clipa-n care totusi in noapte au trecut,
Tinand in pumni tarana si-o stea insangerata,
Sa nu se simta singuri in platosa de lut!”
(Versuri anonime, Piata Universitatii, decembrie 1989)

PUTINA ISTORIE RECENTA!

Va mai aduceti aminte de 1989? Unii da, altii nu! Unii vor zice ca a fost Revolutie, altii lovitura de stat, etc….Eu zic ca au fost amandoua. Deoarece cei ce au iesit in strada, nestiind ce fel de “imbarligaturi” se clocesc pe la securitatea aservita KGB-ului au crezut cu adevarat in “Lumina” (sa dovedit ca “Lumina de la capatul tunelului” a fost farul locomotivei securiste care ne-a lovit direct in cap…si inca o mai asteptaram!!!) si destinul romanilor. Nu au decat cei ce se “pregateau” de lovitura sa ia puterea, ei, martirii nu au fost mai putin martiri pentru asta. Nu au murit degeaba! “Singura Revolutie cunoscuta in care multi stateau in genunchi si ziceau “Tatal nostru!” , iar altii aduceau flori in varf de tanc…” zicea regretatul parinte Galeriu C-tin.
Ce s-a intamplat dupa? Asta-i alta poveste…trista, adevarat!
Dupa 1989, securitatea ramasa(in numar indestulator, vezi datele recente ale lui Paceputza) a inceput lucratura ei obisnuita, reactivand vechii sai colaboratori, atat in tara cat si in diaspora. De ce in diaspora? Deoarece “imaginea” trebuia pastrata iar eventualele opozitii anulate.
De obicei, “puterea” de imagine si “veniturile” pentru campanile viitoare vin de acolo, de unde altadata veneau si “protestele”, acum transformate in libidosenie si lingareala in dosul vechilor cadre securiste si de partid.
O serie de ziare si reviste din “afara” incep sa semnalizeze de ceva ani incoace(cat au fost lasate si cat au vrut!) – Romania Libera – Cuvantul Romanesc, cum incepand de la Goebbles(Vasile Dancu) - [ imi amintesc cum a fost primit fostul presedinte Constantinescu in America si cum a dezamagit el….oarecum se compara cu vizita lui Basescu in State(2005), cand si el a fost intampinat cu urale si nici o injuratura…si el va dezamagi, caci face parte tot din fosta nomenclatura…ce repede uita romanii lectiile istoriei! ] - si alti K(KT)GB-isti si ucenici naimiti incep reconstructia unor organizatii ce vor sa reprezinte ramasitele Exilului romanesc. Pe zidurile gri ale CONGRESULUI ROMANO-AMERICAN, cresc acum buruieni otravitoare ca: C.O.R.A., C.M.R. si altele(le vom numerota mai la fine si va vom da adresele lor si persoanele de contact….ca sa stiti cu cine aveti de a face).
Alta filiera se incropeste cu ziare prefabricate (“Dreptatea”, New York, “Tricolorul”, Toronto) sponsorizate din plin de la Bucuresti. Ele pentru ce militeaza? Target-ul lor este special: sa se lupte impotriva anti-comunistilor veritabili, prin intoxicari si farse. C.O.R.A. cu Armand Scala(cardasit si cu fete-spate bisericesti-IPS N(S)athaniel de la “Vatra”) un neroman, mason celebru(se pare ca este un polonez) si unii pestisori folosibili mai mici, ca “boeri”ce doresc sa faca cluburi si cafenele din Bisercile ce le umplu in chip zoios, atragand la cate o “geambara” pe bietii romani(studenti….) care nu stiu pe unde si de ce sunt(avem informatii despre un asemenea Boier de boier pe la Columbus-OH, mason,din tata in fiu).
Repet, acestia sunt in marea lor majoritate niste analfabeti-libidinosi si gandaci de bucatarie flausati reactivati de Iliescovici pentru a produce o “nebuloasa” printre adevarati si din ce ince mai putinii anticomunisti veritabili.
Adjunctul lui Scala este una numit Mark Meyer(fost consilier personal al lui Ilici), presedintele Camerei de Comert Romano-Americana(o practica invatata probabil din America de la evrei - acestia isi inventeaza cate o genealogie). Acest Meyer inventeaza si el genealogia bunicii “scufitei rosii” (dar cine este lupul?). Alta practica uzanta este aceia de a aburii lumea cu schimbul de functii pe la diferitele comitii si organizatii(exemplu: La C.O.R.A. - Scala pres’, Meyer-Vicepres’; la Camera de Comert: Meyer-pres’, iar Scala –vicepres’). Mereu sunt trei, deci apare pe scena si al treilea ied: Wexler si el patron la tristul ROMANIAN-VOICE si bineinteles vice si el la C.O.R.A. si Comert.
Mircea Geoana cu al sau pupil: Armand Scala pe care il prezinta pe la diferite chermeze de la O.S.C.E. defileaza si il arata pe acesta ca reprezentan al comunitatilor romanesti(care comunitate monser? A ta? A lu’ tactu? Cine esti enormule NIMENI?)
Acum intra in scena C.M.R. cu al lui Mircea Popescu(CA, din 1989) care este construit pe scheletul CONSILIULUI ROMANO-AMERICAN, care si el vrea un ciolan de putere si astfel colaboreaza zice-se cu DEPARTAMENTUL PENTRU ROMANII DE PRETUTINDENI din Guvernul Romaniei(cica are si un forum de discutie pe internet cu peste 100 de participanti din tara si strainatate, dar ce nu stiu acesti pioni mici si neinsemnati este faptul ca tot ce-si scriu se duce direct pe mail-urile porculetului de Nastase hedonistul, tatucul actual al celor numiti). E la moda sa se faca Congrese si intalniri sleampede cu ecusoane si receptii….deci si C.M.R. a facut primul sau Congres la Atlanta cu “asa mare numar de participanti”: 15 din SUA si Canada, 4 Romania si 15 Republica Moldova(acestia nu au fost de accord si au plecat, la fel si Parintele Calciu).
Nea Popica(Mircea Popescu) declara paturician: “ C.M.R. este trasura de legatura, mijloc de comunicatie” - hai bre fi baiat finut si cara-te cu prostiile tale!
Acel numit, Neculae Popa, scriitor cica si fost detinut politic(vezi psihologia inversarii torturii de la Pitesti!), trecut de la ortodoxie direct in teleguta Greco-catolica, delapidator de bani(dupa Revolutie a strans o gramada de bani de la naivii din America si Canada, vezi Doamne pentru ajutorarea romanilor amarasteni si nici pana azi nu a dat vreo socoteala ce si cum ia cheltuit. Se aude ca vrea sa repete figura si acum cu inundatiile!). Bineinteles ca este la moda ca sa se duca toti diasporenii in Basarabia si sa “minta” cu ajutoare, nu de dragul amaratilor de acolo, ci doar pentru propria lor imagine si plimbarica. Asa si cu Neculae Popa care l-a tarat dupa el si pe Parintele Calciu, dornic si el de afirmare(Romfest-esecul romanilor de pretutindeni si de nicaieri).
De ce sunt asa de imprastiati si dez-uniti romanii din Exil-Diaspora? Un posibil raspuns este si acela ca nu mai sunt uniti in jurul elitelor si al Bisericii(nesecuriste, daca mai exista asa ceva!). Acest laicat fara vocatie este factorul cel mai destabilizator cu putinta(exista un complex aproape eudip-ian si Adler-ian – Alfred Adler cu al lui psihanaliza a puterii ).
Acesti mutanti patologici nu suporta sa le vorbesti de nationalism(de la neam!)si nici chiar de patriotism(vorba lui Tutea: ” Nationalist poti fi o singura data in viata, referitor la locul unde te-ai nascut, dar patriot poti fi de mai multe ori, potrivit tarii sau tarilor care te adopta!”) Si chiar daca le vorbesti, atunci ei te eticheteaza ca o “oaie neagra” a comunitatii si te evita sau elimina de la “chiolhanurile” lor caragialesti. (de multe ori primesti acestea: ”Prostii aia care au ramas in Romania….!”, chiar daca au parinti, rude acolo si ei, nu conteaza…Imi aduca aminte cum “realizatii” de aici cand se duc in tara cumpara lucruri de la Dollar Tree si se dau mari la rudele sarace care casca gura la nimicurile aduse de ei, made in Taiwan sau China). Cei ce mai vorbesc de bine tara(si ziarele de foarte proasta calitate care tot circula: “Curentul International” sau “Tribuna Romaneasca” dau numai stiri daca nu false apoi de duzina si alese pe indelete cu referire la “relele” din tara! Cu ce scop, amatorilor ziaristi? )sunt repede indepartati si li se scot din maneca “pete negre” la dosar, pentru ale taia accesul la public si reputatia.
Luminoforii care trebuiau sa fie, preotii din Exil sau Diaspora(vom face o deosebire mai la vale…) cand mai au timp dupa rosul “roscovelor” Americane si de aiurea(marea majoritate le este rusine de ceea ce fac si nu vor sa se stie ca sunt in timpul liber si oameni de sevici si spalatori de laturi, gunoieri si altele…) sunt si ei in cardasie cand cu securitatea cea de toate zilele a romanilor, cand cu vreo organizatie dubioasa ori masonica. Cand sa mai citeasca ei cate ceva authentic, cand sa mai invete si pe altii? Intre doua tipsii de daruri stranse pe la slujbe(obicei protestant!)nu mai au timp nici chiar de familiile lor, dar de altii?! Citeam undeva ca anumiti studenti canadieni ar fi scos, dupa astfel de neingrijire culturala, un studiu in care ei demonstaru ca :”Ardealul este fara dubiu al ungurilor”, saracii studenti analfabeti….pai ce sa citeasca ei in diaspora securista? Gasesc altceva? Nu!
Parca stiti despre povestea de la 28 Oct 2004 cand D.R.P.(Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni de la Guvernul Romaniei) alocase vreo 555.000.000. lei(14.600 Euroi) de la amarasteniide contribuabili romani(rusine expoliatilor!)pentru :”organizaarea lucrarilor de constituire a UNIUNII ROMANILOR DE PRETUTINDENI (URL)”; (anuntul lor zicea:” Lucrarile de constituire a URP vor avea loc intre 5-7 Nov 2004, Tzeapa mare! La Haga a fost alt Simpozion – “SOS Danube Delta”, organizat de World Wide Group). Tocmai la sfarsitul sus numitei conferinte, Theodor Ban, Schafer Garleanu, Florin Rapan a cutezat sa deschida gura despre: ”sa facem un fel de NETWORK, umbrella care sa uneasca organizatiile romanesti din lume si sa apere de intemperii…” (gaselnita masono-securista!). Daca reprezentanta guvernului roman zice in pauza: ”nu stiu nimica despre asta, nu este in agenda, vorbiti cu Bucurestiul” apoi nu va miroase a interese straine romanilor de pretutindeni(dar nu din-totdeauna si pentru toti!)? Apoi acestia nu erau pentru toti romanii, deoarece au participat doar cateva organizaatii(“ROMA-NIA” din Italia, “DACIA” din Germania – Nurnberg si “UNIREA” din Austria). De fapt, ce tot vor astia? Ei doresc o mondializare a monitorizarii grupurilor de dialog ale diasporenilor (RWW). Acestia au ca scop principal atragerea in special a romanilor naivi din diaspora care pentru o muzica romaneasca si un pick-nic cu sarmalute si mici sa adere neconditionat si fara “sapaturi” la sarada lor de organizaztie. De pe site-ul lor (Romanian World Network) se desprinde o noua viziune postrenascentisto-futurista(desprinsa din Matrix parca!) a acestui fel de retea(vechea structura piramidala a misterelor egipteano-evreiesti cu ochiul omnipresent in cap se desfinteaza!):
“ Reteaua(www - in traducere cifrica, din alfabetul ebraic inseamna 666!!! nota mea)sau Network este o structura fara periferii si fara centru omnipotent care acopera eficient o mare suprafata. Nu exista centru unic, ci mai multe centre, formate tocmai din membrii sai, intre care se creeaza legaturi. Reteaua este mobila, avand mecanisme de autoreglare. In conditiile in care un nod dispare, lipsa este suplinita imediat de vecinatate. Aderarea la aceasta retea nu presupune delegarea nici unei competente sau puteri decizionale de catre cineva de “mai sus”. Spre deosebire de structurile piramidale, reteaua nu poate fi confiscate de nimeni nici politic, nici economic, nici ideologic.
Structura asigura independenta absoluta membrilor, cu beneficial unui plus de putere sumat si asumat din periferia temporara catre centru temporar. Un nod de retea poate fi o asociatie sau o personalitate.
Crearea retelei presupune in primul rand activarea unor canale de comunicatie permanente intre membri.
In acest fel, din orice punct al retelei ar veni o initiativa, prin circulatia informatiei, devine important pentru reteaua intre care se creeaza legatura.
Reteaua este mobila avand mecanisme de autoreglare.
Daca intr-un punct al retelei se intampla ceva( a se intelege: cineva “se opune”, nota mea!) instantaneu atentia tuturor celorlalte componente se indreapta intr-acolo si in consecinta se vor cauta cele mai bune mijloace de actiune. In acesta retea, nu vor exista membrii de diferite ranguri. Un nod al retelei este reprezentat de autoritatile romanesti cu drepturi ca toate celelalte.”
Asociatiile care au participat la Haga(mentionate mai sus) anunta prin ROMANIAN GLOBAL NEWS, deschiderea portalului : www.REPEREROMANESTI.RO(organismul lor de propaganda, in care sunt amestecate stiri adevarate cu cele false si ascunse cele adevarat romanesti!)
Si in fine, in August, anul acesta(2005), la Mangalia, atunci cand tara se zbatea sub potop, altii se delectau(recte: “romanii de pretutindeni”….) cu conferinte, serate(acces doar pe baza de card), murfatlar, fete goale…etc. Se colecteaza tot de la Guvern, circa 136 miliarde lei(3.400 Euroi!)pentru Diasporenii “saraci” si constituirea de Organizatii. Cum, cand trebuiau sa aduca banii acestia in tara, ca ajutor(asa cum au facut polonezii din America cand au trimis tarii lor natale bani ca jutor pt sinistratii apelor!), acestia vin si jupoaie de buna voie guvernul….? Rusine, pe cine mai reprezentati voi mai gandacilor de bucatarie securisto-masonica?
Si ce se fac cu ei? Se traduc carti de poezie indoielnica, facatura de membrii lor(distribuite gratuit, bineinteles), pentru a justifica macar in parte cheltuielile. (pentru sceptici si naivi, vezi: Dan Rockhoff, “anchete.ro”, 10 aprilie 2005; Liviu Iacob, “soc.culture Romanian”; Andrei Badin, “www.ortodox.net”, 15 martie 2005, s.a.m.d. )

DIASPORA SI EXIL
(incercare de critica tautologica!)

Motto: “Cine in Lumea Noua nu pleaca duhovnicesc pana in trup, devine repede carnal pana in duh!”(Parafrazare la Fer. Augustin)



A sosit momentul sa disecam putin termenii acestia(Diaspora si Exil), fara a face-o neaparat in spiritual lui Jaspers si Lacroix(care faceau diferenta intre origine si inceput!). Pe noi ne intereseaza sensurile recente ale termenilor si mai ales spiritul lor.
“Iubirea de sine”(a diasporenilor) “urateste totul”(Sf Ioan Damaschin)
Printre multe alte teluri ale “apostolilor”(fie laici fie clerici) in SUA este si acela de a raspunde in mod crestin obiceiurilor nesanatoase ca de pilda: Halloween-ul, sau pesterile cu paie lustruite si Iisusi cu becuri colorate.
Newman spunea: “Craciunul inseamna moartea vechilor deznadejdi!”, noi avem o misiune(nu aceea de a colecta roscovele occidentului sau banii amarastenilor de romani de pretutindeni si de nicaieri!): Sa aducem “mireasma unica”(Sf Vasile Cel mare) a datinilor noastre in marele camp universal al Lumii Noi. Aici trebuie sa personalizam mai mult decat altundeva, aici este mai greu, de aceea trebuie!
“Persoana e o categorie a spiritului si nu o parte (cum e individul!) ci contine in ea totul, fapt care explica capacitateae de a enipostazia” (P.Evdokimov). Prea putini romani din “afara granitelor” se comporta ca personae inter-legate(dar nu in Retea!)si isi ascut mereu individualismul, umbland si umpland vorba aceea care circula:” sa te feresti de romanii din afara!” Uitam ca telul nostru este de a “restaura legile imparatiei lui Dumnezeu!”(si ale neamului, nota mea!)-(Mitrop. Antonie de Surog), oriunde ne-am afla. La asta este chemata istetimea, adaptabilitatea romanului din-afara granitelor tarii sale. Nu la smenul borfasesc si capsunar incurajat de securisti si ciudati.
Multi romani de peste hotare se plang de lingusitorii care sunt mai vechi pe aceste meleaguri straine…acestora le raspund cu un cuvant al Filocaliei(Filo-Kalos - “Iubire de frumos”): “Placerea de a-ti cere sfat ascunde in ea o mandrie. Nu te increde in cel ce-ti cere sfat, caci poate o face ca sa te linguseasca sau e pericol sa te lasi ispitit de slava desearta” (Filocalia XII, pg.225). Multi mi-au spus ca au incercat gustul amar al acestor experiente. Daca emigratia noastra este plina de DIALECTOLOGI de ocazie sau nu, ar trebuii ca noi sa le raspundem, de stim cu APODICTICA Ortodoxiei (demonstrabila!). “Cele din afara sunt frumoase cand sunt si cele dinauntru!” (Teoclit Dionisiatul, Sfantul Munte Athos). Oare ne-am intrebat vreodata cum ar fi privit Sf. Apostol Pavel sau alti apostoli, Occidentul de azi (recte, America!) cu problemele lui? Sigur cu cuvintele lui de la Romani 14, 14: “ Stiu si sunt incredintat in Dumnul Iisus ca nimic nu este intinat prin sine, decat numai pentru cel care gandeste ca e ceva intinat; pentru acela este intinat” (raspuns pentru cei care ba urasc Romania si vin in America, ba urasc America si vin in Romania!). Aici s-ar cuveni o aducere aminte de spusele lu Paul Goma (de unii adorat, de altii hulit….maestre, bine ca nu este lumea indiferenta la opiniile tale, asta ar fi cu adevarat rau!) despre “instrainarea” de pestera natala. “Intors, ti se spune tradator…:” ce stiti voi ce e aici, ati plecat, plecati sunteti”, nu mai esti bine primit in tara ta….invidiosi, “neam prost”. Maestre, am devenit neam prostit, nu prost (vorba altuia – Tutea: “Ce face poporul roman este mai putin important, decat ca el exista!”), stii prea bine asta(amestecara de sange, obiceiuri, cultura…).
Hulim fara deosebire totul si toate, zicem: America (sau unii: Romania) satanizata, materialista…etc…dar uitam ca: ” Materia tot din bine se trage!”(Sf Dionisie Pseudo-Areopagitul). Romania cum a iesit din sondaje? Natiunea cu cei mai multi ortodocsi, dar in realitate, paradoxal, cu cei mai putini credinciosi!
Intelegem pe dos de la o vreme. Dovada? Un evreu convertit in inchisoare, Parintele Steinhardt, de la Rohia , citand un mare ganditor rus din exil zicea: ”Datoria materiala pentru aproape este datorie spirituala.”
Trebuie inteles ca, chipul Diasporei trebuie sa treaca treptat in asemanarea Exilului(poate pe undeva pierdut!). Asemenea unor monahi albi, noi trebuie sa luam cu noi tara toata cu datinile ei si sa ne “canonim” cu ele in inima si fapta romaneasca, iar biruinta noastra va fi si biruinta neamului(Vasile Voiculescu). Intr-adevar, diasporeni nostrii nu mai vad chipul aproapeleui decat prin ochii lui Mamona, nu mai vede in el, “bucuria intalnirii personale” (de doua ori!) – Sf Serafim de Sarov: una a aproapelui si alta a Persoanei Supreme. Vede bicisnicul eventual ”folos” si astfel facand obiect pe cel din fata, devine obiect si el insusi! Mai mult ca oricand si oriunde suntem chemati in afara causului stramosesc sa fim martiri gnostici.
DIASPORA, se contureaza astfel la renuntarea de “a fi”, pentru “a avea”, pe cand EXILUL renunta la “a avea” pentru “a fi”, sau cel putin asta este in teorie! EXILUL daca nu duce la creatie nu-si mai are justificare. Din pacate si cu tristete constatam ca Diaspora este revers al EXILULUI.
Se vede o adevarata galceava intre paradigmele Diasporene si Exilice pe care fiecare incearca sa o resolve cum si cat poate. Se simte nevoia unei explicatii din partea Elitei Exilului, care tace, tace….de ce oare?
DIASPORA cu singura ei dimensiune de “a primi” se opinteste in ultima vreme sa puna pumnul in gura EXILULUI, din gelozia ca acesta, EXILUL a dat cele Doua Dimensiuni: “a primi” si “a darui”. Observam, dar ramanem la “ale noastre” si apoi ne lamentam! In EXIL te re-creezi tu ca un TU deosebit, cu coloana vertebrala si personalitate, in DIASPORA te diluezi si devi un animal in turma, fara coloana, in patru labe si un numar pe site-urile trepadusilor cica reprezentativi. Nu am vrut sa comentez ad-literam ce inseamna acesti doi termini(DIASPORA si EXIL) tocmai pentru a nu da criticilor mei prilejul de exhausiva analiza. Am lasat la latitudinea fiecaruia sa se incadreze unde se simt bine, unde le convine, am subliniat deci numai cateva calitati si defecte ale EXILULUI si DIASPOREI. Cu siguranta exista si determinari precise ale termenilor, dar scopul meu a fost de a exemplifica cateva trasaturi esentiale si atat (unii impart romanii de peste hotare in : EMIGRANTI - cei ce au venit pentru o viata mai buna si mai comoda; EXILATII – cei care nemaiputand indura ticalosia guvernelor lor au plecat pentru a se alatura celor care lupta din afara, in lumea “libera”; DIASPORENI, de la dispersie, imprastiere – Paul Goma- indicand semintia aici).
Cert este ca EXILUL are o alta dimensiune ontological si eshatologica si ca nu oricine are accedere la el (a se citi cu atentie romanul lui Vintila Horia: ” Dumnezeu s-a nascut in Exil”). EXILUL, el si numai el, poate fi si un “sfarsit al duplicitatii” (Mircea Martin). Se poate merge si mai departe cu analiza si observa mici diferente intre EXILATI, ca de pilda: poate exista categoria EXILATILOR CLASICI (Ovidiu din romanul lui H. Vintila), adica nu de buna voie….cum a fost marea masa a fostilor detinuti politici sI luptatori anti-comunisti si EXILATII MODERNI (ca voluntari si nu prin impunere!). Oricum ar sta lucrurile se impune o Recuperare a Exilului romanesc dar numai prin expunerea acestor adevarate “Psihologii ale Exilatilor”.
Romania are de ales intre o DIASPORA stupida pana la prostitutie si un EXIL imbatranit si “prea cuminte”. Depinde de noi cei de aici si cei de dincolo ce alegem! O posibila cadere irecuperabila a Romaniei vine si de aici!

INTRE DOUA DESTINE, DE DIASPOREAN SAU EXILAT, SA ALEGEM !

Niciun comentariu:

Poze cu si din....mine!

Poze cu si din....mine!

Lumini si umbre...

Lumini si umbre...

Agape'!

Agape'!

I.G.

I.G.

La Birou, in pauza...

La Birou, in pauza...

The old jedi...

The old jedi...

Citind o recenzie...

Citind o recenzie...

Premiul I la concursul national de Proza Vasile Voiculescu

Premiul I  la concursul national de Proza Vasile Voiculescu