www.newsbuzau.ro O ALTFEL DE PRESA!

ORICINE PENTRU ALTII, ACELASI PENTRU CEI CARE MA STIU!

CINE NU STIE CINE ESTE, DE UNDE VINE SI INCOTRO MERGE, ESTE UN NIMENI CARE VINE DE NICAIERI, SI SE INDREAPTA SPRE NICIUNDE, ADICA UN NIMENI ENORM!!!

Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 20 august 2008

Scriere străveche sau hartă schematică...la Buzau

Scriere străveche sau hartă schematică?
Bucăţi din piatră, purtătoare de simboluri necunoscute

Cotate printre cele mai sălbatice şi inaccesibile masive muntoase din ţară, zona Buzăului îşi dezvăluie încet tainele ascunse printre crăpături

Legendele din vechime leagate de zona Buzăului nu încetează să-şi dezvăluie din ce în ce mai mult secretele, uimind specialiştii din lume aîntreagă. Dacă cu aproape 20 de ani în urmă în satul Scăieni din Bozioru din întîmplare un sătean a descoperit cranii şi oase ale uriaşilor de peste 2,4 metrii ce au trăit se pare în această zonă, mai aproape de zilele noastre, la Alunişul Nucului, se dezvăluia publicului larg, chilii ale unor călugări ortodocşi, din secolul al XIV-lea pe amplasamentul unor mai vechi aşezări ale anahoreţilor zamolxieni. Noutatea era, printre altele şi aşa zisa “crucea egipteană” scrijelită pe pereţii locuinţei din stîncă, care s epare că era anterioară secolului I e.n. Acum seria descoperirilor vine să confirme şi mai mult faptul că la curbura Carpaţilor exista din vremuri imemoriabile o vatră de cultură deosebită. Mărturia este adusă de data aceasta de o piatră cu simboluri ciudate descoperită zilele acestea în zona Brotari, din comuna Colţi.

"Piatra însemnată"

Alertaţi de localnici, arheologii Muzeului Judeţean Buzău au descoperit în zona aşezărilor rupestre o bucată dintr-o piatră inscripţionată cu simboluri ce aparţin unei civilizaţii necunoscute. “ Mai degrabă sînt simboluri decît semnele unei scrieri, adică pătrate, steluţe, mici dreptunghiuri şi altele de acest fel. Am săpat în preajmă şi am descoperit o bucată mult mai mare de piatră cu însemne, decît era cea iniţială. Pînă la această dată nu ştim decît că sînt făcute de o fiinţă umană dar nu putem preciza epoca sau ceea ce vor să însemne ele”, precizează Doina Ciobanu, directorul Muzeului Judeţean Buzău. “Piatra insemnata", este în formă de ciupercă şi se află în celebrele aşezări rupestre, Aghaton şi Fundul Peşterii, care cuprind simboluri începand din Epoca Bronzului şi pînă în perioada creştinismului timpuriu. Din primele informaţii luate de la reprezentanţii Muzeului Judeţean, se pare că, scrierea va fi prezentată în luna septembrie istoricilor din întreaga lume cu prilejul Simpozionului internaţional de la Sinferopol, Crimeea, unde sunt invitaţi şi istoricii buzoieni.

Iulian Gavriluţă

Un comentariu:

Anonim spunea...

De ce nu sînt publicate fotografii ale acestor însemne? Nu e prima descoperire de acest fel (mai e una la Iași), dar niciodată nu găsim o singură poză.
Unii dintre noi, cei profani,mai cunosc cîte ceva din lingvistica indo-europeană, poate unii cunosc și greaca antică sau albaneza, deci orice e scrijelit acolo, dacică sau greacă, ar putea fi descifrat mai repede dacă ne aducem toți contribuția. Cele mai multe astfel de descoperiri dispar complet din domeniul public odată ce apare o relatare sumară în ziare, de ce?

Poze cu si din....mine!

Poze cu si din....mine!

Lumini si umbre...

Lumini si umbre...

Agape'!

Agape'!

I.G.

I.G.

La Birou, in pauza...

La Birou, in pauza...

The old jedi...

The old jedi...

Citind o recenzie...

Citind o recenzie...

Premiul I la concursul national de Proza Vasile Voiculescu

Premiul I  la concursul national de Proza Vasile Voiculescu